Kartläggning av ödehus

Det verkar som många kommuner äntligen har insett potentialen i landets ödehus! Det kan vara en lösning på bostadskrisen över landet samt ett sätt att locka fler personer till landsbygden.

Falkenbergs kommun var den första att skapa rubriker då de kartlagt alla ödehus i kommunen och tagit kontakt med ägarna. Kommunen agerar inte mäklare men tar kontakt för att höra om ägarna skulle vara vilja att sälja. Listan på sådana fastigheter kan sedan delas ut till intressenter och för överkomliga priser kan personer nu köpa hus för så lite som 35 000 kronor. Det ingår så klart en stor del renovering men det är också en del av charmen för denna typ av köpare.

Nästa steg i detta borde vara att kommunen tar en aktiv roll i berätta om vilka åtgärder som lönar ett gammalt hus bäst. Att välja fel material kan leda till mögel och husförstöring istället för ett varmt och inbjudande hem. I samband med kartläggningen borde det också följa med åtgärdsrekommendationer samt vilka material som lämpar sig bäst för just den typen av fastighet. Många övergivna hur har högt kulturvärde även om det inte är fastställda kulturminnen eller har en kulturmärkning. Genom att ge liv åt en 1800-tals skola eller ett gammalt soldattorp behåller vi en del av vår historia och nästkommande generationer har chansen att bo i hus av timmer som stått i över hundra år!