Underhåll i gamla hyreshus

Ett gammalt hyreshus från början av 1900-talet är högt eftertraktat för utseendet skull och känslan av historiens vingslag i luften. Men hur fungerar det med underhållet när huset är bygget enligt gammal standard? Måste du riva ut allting och vilka rättigheter har hyresgästerna?

Underhåll

Normalt underhåll ingår i alla bostäder, vare sig om de är gamla, nya eller kulturmärkta. Det ska gå att bo i lägenheterna enligt dagens standard och det är upp till värden att lista ut lösningar som skyddar det gamla utseendet. Det kan kräva oortodoxa lösningar som kostar mer men behåller utseendet.Vatten och el ska fungera och vara säkert. Det går att dra utanpåliggande el med fint resultat, det var trots allt det vanliga i äldre hus när elen först introducerades. Äldre tätskikt i badrum borde bytas, tack och lov är kakel och klinker lika populärt idag som det var förr i tiden. Du kan hitta kakel och klinker som passar i sekelskiftesmiljö, med lite eftertanke kan badrummet vara nytt men passa perfekt i lägenheten. Även ett äldre kök kan uppdateras utan att tappa känslan för det gamla. Byt ut en sliten bänkskiva och höj underskåpen till nuvarande standardhöjden så är ni redan på god väg. Gamla skåp går att laga och måla om.

Tvister

När man hyr ut äldre lägenheter finns det alltid en risk att hyresgäster har en annan uppfattning om vad för underhåll och skötsel som krävs i bostaden. Sådana tvister ska helst medlas med hjälp av Bostadsjuristerna som är experter inom sådana områden. De flesta tvister går att lösa utan att rätten behöver bli indragen. Som hyresvärd gäller det dock att du uppfyller dina plikter, exempelvis angående den obligatoriska ventilationskontrollen. Äldre hus har alltid sämre ventilation än dagens krav. Om du sköter din del av avtalet mellan dig och hyresgäst, handlar en tvist bara om att få hyresgästen nöjd så de bor kvar.